De Ragdoll
De Ragdoll is voor zover wij weten het eerste ras waarbij van oorsprong op het karakter gefokt werd in plaats van op uiterlijke kenmerken zoals grootte of kleur. Tegenwoordig is dat (misschien wel helaas) veranderd, het gaat er nu met name om dat de kat eruit ziet zoals de rasstandaard het voorschrijft. Natuurlijk vinden wij de Ragdoll een mooie kat, maar voor ons is het karakter het meest belangrijk. Het sociale karakter en de daarbij behorende nieuwsgierigheid maken dat een goed gesocialiseerde Ragdoll niet snel onder de indruk is van onbekende dingen. Ze staan dan ook bekend als 'gemakkelijke katten', maar dit gaat niet helemaal vanzelf. We noemden net al de 'goed gesocialiseerde Ragdoll'. Maar wat is dat eigenlijk? Socialisatie is in de volksmond het laten wennen aan allerlei verschillende mensen, dieren en situaties. Hoe meer je een kat op jonge leeftijd laat wennen aan verschillende situaties, hoe gemakkelijker hij in zijn latere leven kan omgaan met nieuwe indrukken en hoe gemakkelijker hij zal zijn in de omgang. Fijn voor mensen, maar ook zeker voor de kat zelf! Want als elke nieuwe situatie stress oplevert, dan ben je niet gelukkig...
Zo vinden wij het erg belangrijk dat een kitten gewend is om opgepakt en geaaid te worden. Met kammen van de vacht beginnen we al vroeg, zodat dit voor de kittens als normaal ervaren wordt. Ook leren wij de kittens spelenderwijs wennen aan een reismandje en aan autorijden. Omgang met andere katten en een hond wordt ze met de paplepel ingegoten, aangezien onze andere huisdieren regelmatig bij moederpoes op kraambezoek komen. 's Nachts en als er niemand thuis is om ze in de gaten te houden zitten de kittens in een 'kittenkooi', maar verder rennen ze rond door het huis. Een genot om naar te kijken. Vanaf een week of tien merk je dat ze ook echt de rust krijgen om even lekker bij je te komen zitten of hangen. Ze spinnen al zodra je een vinger naar ze uitsteekt!
Een keerzijde van het fokken van raskatten is dat er jarenlang gefokt is met dieren die achteraf erfelijke aandoeningen bleken te hebben. Het is lastig om dit er weer uit te krijgen, omdat er zoveel 'besmette' dieren zijn. Tegenwoordig zal iemand die zijn of haar kat verantwoord een nestje wil laten krijgen strenge eisen stellen aan de gezondheid van de kat. Ook onze Ragdolls hebben wij uitgebreid laten testen op verschillende erfelijke aandoeningen die bekend zijn bij de Ragdoll (HCM/PKD en CIN). Gelukkig is gebleken dat ze hier vrij van zijn. De moeder van Pippi woont bij de zus van Karen en ook zij is hierop getest, op ons verzoek zelfs op latere leeftijd nog. Als extraatje hebben we Pippi laten testen op HD (heupdysplasie), omdat dit bij steeds meer raskatten een probleem aan het worden is. Ragdolls worden hier nog niet op gescreend, maar dit hebben wij dus wel laten doen. Gelukkig zag alles er prima uit!
Kortom, wij vinden de Ragdoll een heerlijk ras en zullen er alles aan doen om gezonde en goed gesocialiseerde kittens op de wereld te zetten!